Ez a grafikon mutatja meg, hogy amióta a számvizsgáló bizottság közvetlenül hozzáfér a bankszámlához, hogyan alakul a ház pénzmozgása. A "Pénzmozgás" (kiadások és bevételek összegszerűen) az "Egyenleg" a (folyószámla aktuális egyenlege) és a "Felújítási számla" (a megtakarítási számlánk egyenlege) az OTP bankszámlákhoz tartozó egyenleg-értesítésekről származó adatok. A "Lakói tartozás" értékek a Netház internetes felületén lekérdezett, aznapi könyvel adatok alapján felvitt értékek. A polinominális függvényeket az excel számolta, hogy az egyes értékek változási tendenciái jobban láthatóak legyenek.

Az értelmezéshez laikusok számára segítséget nyújthat az a tény, hogy a törvényi szabályozás szerint a társasház pénzügyi tervezésénél a null szaldóra kell törekedni, tehát a bevételeknek és a kiadásoknak fedezniük kell egymást. Nem lehet cél magas megtakarítási összegek felhalmozása a számlán! Az éves költségvetés tervezés pontosan arról szól, hogy helyesen megtervezve az éves kiadásokat, ez alapján kell a tulajdoni hányadnak megfelelő közös költséget kiszámolni. Ha ez korrekten történik meg, fedezi a következő éves tervezésig a kiadásokat.

Az "Egyenleg" (piros) grafikon oszcillálásából jól látható a befizetések és kiadások havi szintű változása. Markánsan megjelenik a tavaly (2011) házfelújításra költött összegek terhelése április-június során. A "Lakói tartozás" grafikon megmutatja, hogy a kezdeti, rendkívül magas (éves költségvetés 30%-át meghaladó) kezdeti értékről, hogyan csökkent ez a tétel a jelenlegi 2MFt körüli értékre. A jelenleg SZMSZ szerint közzétehető tartozók listája a szégyenfalon elérhető. A nagyobb tartozók ellen a SZMSZ alapján a szokásos behajtási és jelzálog bejegyzési eljárások elindultak...

Füzér 30. Társasház küldte be 2012. 05. 24., cs – 08:40 időpontban